Bismillah...
xTra vaGanza
Wallahualam......
Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dan lain-lain. Tetapi kita telah dipalingkan daripada
pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil,
sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk
melariskan barangan mereka.
Kita selalu digambar-gemburkan
dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan
protein. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia
yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.
Antara keburukan kacang soya:
•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang
menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika
diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual
development.
FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!
Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang
aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang
mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama
isoflavone (komponen sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom
menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan
mengurangkan risiko penyakit jantung.)
Walaubagaimanapun,
kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang
soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang
lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam
dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain,
kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai
kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.
Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama
phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Phytic acid mampu
menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat
besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia
Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan
mineral-mineral tersebut dalam badan. Malah, kandungan bahan ini dalam
kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.
Kacang soya
juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin yang membentuk jaringan virus
H1N1 dan sekuel-sekuel nya dan perencat tripsin yang merencatkan
pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di
deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang
menjalani proses penapaian ialah tempe .
Keadaan ini juga bukan
satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya.
Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu
berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. Menurut Dr Jill
Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem,
Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu
berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.
Satu
kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang
bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu
mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik
untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal
pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah
menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.
FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam
phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5
biji pil perancang dalam sehari! Pergh! banyak tu…
FAKTA: Pada
1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30
gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada
peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.
Malam raya
3 hours ago
No comments:
Post a Comment